Työaikalaki alkaa koskea myös omassa kodissaan työskenteleviä perhepäivähoitajia. Eduskunnan hyväksyi asiaa käsittelevän lain (HE 100/2010) toisessa käsittelyssä tänään tiistaina.

 

Asian käsittelyn pohjana oli työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö (TyVM 7/2010).
Mietinnössään valiokunta piti lakimuutosta tärkeänä ja tarpeellisena. Perhepäivähoito on tärkeä vaihtoehto, joka sopii erityisen hyvin pienten lasten ja sisarusten hoitoon sekä haja-asutusalueille. Muutos parantaa perhepäivähoitajien työaikasuojelua ja työehtoja sekä edistää työssä jaksamista. Useilla kunnilla on ollut vaikeuksia saada uusia perhepäivähoitajia, ja eläköitymisten myötä tilanne vaikeutuu entisestään. Muutosten toivotaan lisäävän halukkuutta ryhtyä perhepäivähoitajaksi ja turvaavan siten perhepäivähoidon säilymisen.

Perhepäivähoitajien viikkotyöaika lyhenee 40 tuntiin nykyisestä 43 tunnista 15 minuutista. Työaikalaki mahdollistaa sekä päivittäisen että viikoittaisen työajan jouston, kunhan perhepäivähoitajan työaika tasoittuu keskimäärin 40 tuntiin viikossa tasoittumisjakson puitteissa. Tasoittumisjakso voi olla jopa vuosi, jos työmarkkinajärjestöt niin sopivat. Lakimuutos mahdollistaa myös jaksotyön käyttämisen perhepäivähoidossa.